53/366: Torsdagen den 26 februari avslutades yllestrumpebandskursen som pågått vid tre tillfällen, 9, 15 och 26 februari 2020. Kursen genomfördes som en studiecirkel genom Studiefrämjandet mitt.

Kursen innebar att man fick lära sig traditionell bandflätning samt möjlighet att delta i Yllestrumpebandsmanifestet. De som deltog i manifestet använde sig av det garn som representerar Margtas sista färd, den 16 mil långa resan från häktet i Gävle till avrättningsplatsen vid Norrbo bro. 42 kg garn har sponsrats av Holma Helsingland AB. Garnet är tunt men om man tvinnar 4 trådar så blir det ett garn som sammanlagt motsvarar 16 mil. Flätas strumpeband av allt detta garn så räcker det till ca 3000 band. Tanken är att 3000 band flätas som ett manifest för jämställdhet: dels som en upprättelse för de barnamordsanklagade kvinnorna och dels som ett manifest för hur vi idag vill arbeta för ett mer jämlikt samhälle. Vilka slagord, berättelser, uppmaningar vill var och en av oss som flätar banden bidra med? 3 000 band är många band. Det kan kännas som hopplöst många band och kanske nås inte målet att fläta så många band under år 2020. Men varje påbörjat band blir ett fysiskt bevis om hopp. Margtas resa var också hopplös, men de band som flätas, de röster som blir hörda har alla en betydelse och det är det viktigaste, att inte ge upp.

Till hjälp att tvinna trådarna använde vi skruvdragare.

Som stöd användes en klyka av trä och vi testade fläta med olika slags garn.

Vi testar olika tofsvarianter.

Vi fick besök av Ulla Klarquist som visade hur männens yllestrumpeband ska knytas i Bjuråker. Männens band är både bredare och finare än kvinnornas. Men deras band bars också synligt på ett annat sätt. Kvinnornas band doldes under de långa kjolarna.

Fyra band hinner bli klara under kursen. Dessa fyra tillsammans med alla andra band som kommer att flätas under 2020 kommer bli en del av Yllestrumpebandsmanifestet. Banden kommer tillsammans med var och ens manifesttext att visas under olika tillfällen under år 2020 för att slutligen visas på Sveriges Fängelsemuseum i januari 2021 då hela projektet Ofrihetensrum ställs ut.

Under kursen samtalade vi också om vad var och en av oss tycker är viktigt att föra fram då det gäller jämställdhet och jämlikhet i vårt samhälle. Tankar kring makt/maktlöshet, normer/normbrytning & hopp/hopplöshet genom tiden. En par personliga berättelser kretsade kring barnafödelse och kvinnors möjligheter. Ens morfarsmor hittades på en trapp. Och en annan berättade om hur en kvinnas vittnesmål togs på allvar då hon vittnade angående en barnafader som först nekade till att vara barnets far.

Nedan visas de fyra banden samt var och ens manifesttext.

Lenas band: #dennyalagen1918gavmaktochhjälptillupprättelse

Karins band: #stadensanonymitetdärladesminmorfarsmorpåentrapp

Evas band: #allaärlikamycketvärdaävenduochjagLinneas band: #detkundevaritjag

Bandflätningen fortsätter under hela år 2020 och jag återkommer med nytt blogginlägg när 1 % uppnåtts, d.v.s. när 30 band & texter är klara.

Vill du som läser detta delta i manifestet med ditt band & text om vad du vill manifestera/ändra i samhället vad det gäller jämlikhet på alla plan så kontakta mig direkt på mail margareta@danhard.se. Vill du gå kurs i bandflätning så kontakta Birgitta på Studiefrämjandet, tel. 076-12 59 628. I dessa Coronatider kommer vi starta digitala träffar så det spelar ingen roll vart i landet du bor.

Närmast startar en kurs redan nu i maj: tre torsdagkvällar 28/5, 4/6 och 11/6. Missar du denna kurs så gör en intresseanmälan. Vi startar en ny kurs så snart vi fått ihop tillräckligt med deltagare. Välkommen!