Otidigt Sängelag
Verken Otidigt sängelag I, II:I och II:II utgår utifrån två uppteckningar från Delsbo i Hälsingland. Där nämns att okyska brudar attributerades med speciella skamplagg/huvudbonader.
I
Ett interaktivt konstverk inspirerat utifrån prästen Samuel Ödmanns uppteckning av en händelse han bevittnade på 1700-talet, i Delsbo kyrka. Ödmann berättar om en flicka som måsta viga sig i en ful mössa, en utterskinnskorsmössa, istället för i kyrkans förgyllda brudkrona, då hon var gravid. I denna skamdräkt tjöt hon oupphörligt så att Ödmann hart när miste alla sina koncepter.
II:I
Interaktiv skulptur med smarta textilier. 170 x 67 x 40 cm. Men hjälp av varmluft träder en bild av ett fyra månaders foster fram samt text från kyrkas födelsebok. På händerna, texten ”faller i brott”(får epilepsi), från husförhörslängder. Överdelen av skulpturen skakar när någon närmar sig.
II:II
69 bilder varav 37 med scréentryck. 255 x 134 cm.
Karin levde på 1700-talet och blev 69 år. Hon var 33 år då hon gifte sig. Eftersom hon var gravid fick hon bära okyska brudars skrud, enligt hörsägen en ungmorsmössa, samt böta 1 1/3 riksdal för otidigt sänglag. Det sas att hon fick sådan sorg av detta att hon fick epilepsi.
KA(R)IN
Kains märke i pannan nämns i en uppteckning från Skåne. Uppgiftslämnaren nämner att de okyska kvinnorna i Skåne fick bära halvklut istället för den ärbara helkluten. Denna halvklut/horklut menar han blev som ett Kains tecken i pannan på dessa kvinnor. Att man hade rätt att bespotta dem.
I Bibeln, 1 Mos 4:15, nämns att Gud gav Kain ett tecken i pannan så att alla skulle känna igen honom, Kain, brodermördaren, som Gud förvisade.